sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Nincs penze.Retour

De patru ore stai la marginea de est a Budapestei, incercand sa convingi vreun sofer maghiar sa te duca pana la Szolnok. E miezul zilei si soarele arde dogoritor. Asfaltul maghiar nu e mai rece decat al nostru.
Decizi ca nu mai are rost sa tot incerci si te intorci in centrul capitalei, pentru a lua trenul catre cea mai apropiata localitate de granita cu Ro. E o calatorie de doua ore, lejera si scumpa, cu trenul de Oradea. Cobori la Biharkeresztes, unde drumul de fier se intretaie cu E60 si de unde mai ai doar 6 km pana la Vama Bors. Soarele iti lasa dungi pe piele.
Vama o treci pe jos, granicerii nici nu se sinchisesc sa te priveasca. Degeaba ti-ai pregatit pasaportul in buzunarul stang. Esti pe pamant romanesc. Jubilezi usor si speri la mai multa bunavointa. Francezii pe care ii intalnesti in Bors te vor ambitiona si mai mult. Ei vin de la Paris si merg catre Sibiu. Si s-au descurcat de minune. Dar nu va puteti uni fortele pentru ca ei au prea mult bagaj. Drumul pana la Oradea il faci intr-o remorca plina de aschii care te remodeleaza. Te scuturi de ele si traversezi Oradea pe jos catre capatul estic.
E seara, soarele a apus si simti ca ai vrea sa dormi. Oriunde. Esti in Huedin si mai ai doar cativa zeci de kilometri pana in pat. Realizezi ca benzinariile sunt un bun loc de autostopat. Cauti masini cu numar de Cluj. "Eu merg numai pana mai incolo". Noi nu mergem mai incolo, noi mergem la Cluj. Iata o duba. Cu numar de Cluj. Iti pui in actiune maiestria negocierii si...esti inchis in spatele unei dube, in intuneric. Asa trebuie sa fie si in carcera.
Aproape de miezul noptii, dar te gasesti in Cluj. Pat si dus. Si oameni primitori. Multumesc!
Ziua a patra. Calatoria continua. Dacii, masini germane, tractoare nu, dar mai ales multe TIR-uri. La Toplita, colegul de calatorie iti dispare intr-un canal. Isi revine si mergeti mai departe.[...]
21:25. Targu-Neamt. Iasul e departe. Cum nu se intrevede niciun mijloc de calatorie la orizont, s-ar parea ca vei campa pe acolo. Dar apare o minunata Dacie MCV. Si soferul, ca si noi, e grabit. 130km pe ora in medie. Depasiri cum nu credeai. Esti la un metru de a trai un accident.
22:30. Esti in Iasi. Si e grozav.

Un comentariu:

Cristian spunea...

cea mai puternica experienta din cei 20 de ani, i haaaaa